BEGOVACORBA.jpg

BiH Stainless Inoks company i Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine testiraju šerpu u kojoj će se oboriti Guinnessov rekord. Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane "begove čorbe".

Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.

Obaranje rekorda bit će održano 17. aprila ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Predsjednik Udruženja Nermin Hodžić poziva kuhare i udruženja da se uključe u pripremu čorbe, a građane da svojom posjetom uveličaju događaj i uživaju u najvećoj čorbi na svijetu.

Kuhar i voditelj tima u pripremi čorbe Zaim Merdan trenutno priprema normative i količine namirnica koje će se koristiti za "begovu čorbu", a kako kaže, prvi susret sa šerpom impresionirao je kuhare.

U pripremi čorbe učestvovat će više od 100 kuhara iz svih hotela i restorana BiH i članova udruženja koji se bave tradicionalnim receptima.

U Sarajevu će tokom tri dana - 16., 17. i 18. aprila biti održane dvije zasebne manifestacije, Global Chef's Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Europska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin najpoznatijim kuharima Europe.

Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Guinness.

Vlasnik ove firme Miroslav Kapetanović kazao je FENI da posjeduju potrebne certifikate za mjerenje mase prema europskim standardima te da trenutno rade na odabiru vage za mjerenje. "Ukoliko ni jedna od naših vaga ne bude odgovarala za ovo mjerenje, mi ćemo napraviti posebnu vagu za ovu prigodu", poručio je Kapetanović.

Miroslav Kapetanović: Radnik mora biti cijenjen, plaćen i imati vrijeme za sebe

Miroslav Kapetanović je jedan prilično neobičan poduzetnik. Uvijek veseo, nasmijan a kad ga vidite u...

20 godina u službi Vašeg povjerenja

Još od davne 1995. godine nekadašnja MIK-vaga, a današnja ROLVAGA, osigurava svojim klijentima...

ZAŠTO ODABRATI NAŠE TRGOVAČKE VAGE?

Uvođenje novih tehnologija i standarda na području maloprodaje hrane potiče tržište na...