kapetanovic-rol-vaga_1.jpg

Miroslav Kapetanović je jedan prilično neobičan poduzetnik. Uvijek veseo, nasmijan a kad ga vidite u firmi, teško da biste na prvu shvatili da je baš on direktor iste. Običan, jednostavan čovjek koji je još 1995. godine pokrenuo "MIK-vaga" firmu koja je proširivanjem proizvodnog dijela posla, prerasla u "Rolvagu" te već godinama osigurava svojim klijentima najviše kvalitete usluga iz oblasti mjeriteljstva.

Rolvaga i Etirol

Mjerni uređaji iz ponude "Rolvage" pokrivaju skoro sve branše u industriji, istraživanju, hobiju i edukaciji. U usluge servisiranja i tehničke podrške nude i usluge redovnog održavanja uređaja, u garantnom roku i izvan njega, koristeći pri tome isključivo originalne rezervne dijelove i software a prema uvjetima proizvođača o opskrbi dijelovima. U širokom asortimanu nude laboratorijsku opremu, laboratorijske, trgovačke i industrijske te kolske vage, samoljepljive etikete za vage i sl.

Ipak, Kapetanovićeve ambicije nisu stale na ovome te je sa poslovnim partnerom pokrenuo još jednu firmu nazvanu "Etirol". Iako relativno nova tvrtka na bh. tržištu, dugi niz godina opravdava povjerenje brojnih klijenata kroz distribuciju termo etiketa gore spomenute partnerske tvrtke.

Naime, i "Etirol" je nastao kao produkt planskog proširenja kapaciteta koji je iskorišten za investiranje u domaću proizvodnju termo etiketa.

Ova tvrtka nastala je 2013. godine kao rezultat dugogodišnje distribucije etiketa kroz "Rolvagu". Nakon sticanja određenog broja klijenata, stvoren je Etirol d.o.o. "Nakon kupovine novih strojeva i počinjemo samostalno proizvoditi etikete. Nakon stabilizacije proizvodnje i otvaranja dodatnog tržišta kupujemo zemljište u Draževićima gdje je u tijeku i izgradnja proizvodnog pogona. Danas pak možemo reći da smo ostvarili početne ciljeve" ističe Kapetenović te dodaje da prva firma broji 10 a druga šest zaposlenih s planom zapošljavanja još nekoliko radnika u skorijem razdoblju. Kapetanović je posebno istaknuo još jednu osobu,  direktora "Etirola" Ivana Jakovića na koga je, kako kaže uz osmijeh, također jako ponosan i koji svakodnevno opravda ukazano mu povjerenje kao radnik ali i zet.

IMG_0182.jpg

Društveno odgovorno poslovanje

"Naša vizija je zadovoljan kupac jer smo mišljenja da je upravo to ključ opstanka i uspjeha na tržištu" poručuje Kapetanović koji je kao poduzetnik ali i čovjek poznat po društvenom odgovornom radu i poslovanju ali prije svega, njegovanju obiteljske tradicije i vrijednosti i kroz poslovni rad. Miroslavova desna ruka, šefica kako kaže ali i nasljednica je kćerka Ivana a najveća podrška supruga Marija. Ipak, posebno ističe unuka Luku kao trenutno najveću radost s kojim provodi sve slobodne trenutke. Ipak, isto želi i nastoji omogućiti i svojim radnicima. "Ja sam katolik, i kakav bih vjernik bio da moji radnici rade dok se ja molim. Kod nas je cijeli vikend neradni a subota posebno plaćena ukoliko je neki posao baš žuran, što je iznimno rijetko jer su se svi naši poslovni partneri, klijenti, navikli  odavno na ovaj princip rada i poštuju ga jer znaju da će sav potreban posao biti kvalitetno obavljen. Ljudi moraju imati vremena za sebe, za neke privatne obaveze koje ne mogu odraditi nedjeljom koja je sveti, neradni dan" ističe Kapetanović te dodaje kako su radnici najvrijedniji kapital, kako moraju biti poštovani i pravedno plaćeni.

IMG_0187.jpg

Politički agmažman

Pored svih poslovnih i privatnih obaveza Kapetanović je aktivan u crkvenoj zajednici (župa Svetog Ilije Kiseljak) te ga nerijetko možete vidjeti i kako pjeva u župnom zboru ali i sudjeluje u svim drugim aktivnostima.

Ove godine pak, odlučio se i društveno aktivnije angažirati te je njegovo ime (broj 24) na listi HDZ-a BiH-HSS Stjepana Radića za Općinsko vijeće izazvalo dosta pozitivnih reakcija.

"Politika me nikad nije zanimala ali sve ove godine imali smo iznimno korektnu suradnju s općinskom administracijom i kada je općinska razina vlasti u pitanju, za razliku od ovih viših, tu zaista nemam primjedbi. Drugi razlog mog prihvaćanja ponude za kandidaturom bio je motiv da sudjelujem u očuvanju ovog predivnog prostora koji nam je Bog dao, počevši od okoliša, uvjeta života, uvjeta poslovanja i prilika za radnike. Moramo nastaviti štititi naše ljude, prostor a ne prodavati ga u bescjenje" ističe Kapetanović te dodaje da nema političkih ambicija ali da mu je drago ako svojim imenom može motivirati nekoga da izađe na izbore odnosno dati svoj doprinos.

IMG_0188.jpg

IMG_0201.jpg

IMG_0206.jpg

artinfo.ba

 

"Pobijedila je begova čorba, bosanski inat i gurmani", rekao je predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermin Hodžić koji je ozvaničio obaranje Guinnessovog rekorda u pravljenju najvećeg jela od piletine.

Begovacorbafoto2.jpg

Begova čorba, koju je od šest sati ujutro pravilo 50 kuhara i volontera, teška je više od 4.120 kg. Dosadašnji rekord je bio 4.026 kg.

Brojne Sarajlije i turisti čekali su trenutak kada će moći probati ovo bh. nacionalno jelo pravljeno po tradicionalnoj recepturi u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine.

"Ima li repete?" bilo je suvišno pitati, budući da je napravljeno oko 15.000 porcija. Ostatak čorbe je doniran narodnim kuhinjama.
"Volim ja pitu, ćevape i ćevabdžije, ali pobijedili smo ih danas. Danas je otišla begova u eter. Danima ova vijest kruži od Brazila do Španije. Begova čorba je pobijedila, pobijedili su dobri ljudi, pobijedila je bosanska gastronomija. Imamo jako dobru i bogatu kuhinju i ne treba da se stidimo nje već da se ponosimo", ističe Hodžić.

Ipak, organizaciju ovog događaja pratili su problemi.
"Tri mjeseca pokušavamo da dobijemo podršku grada, ali je nismo dobili. Prije mjesec dana slali smo dopise da organizujemo večeru u Vijećnici i dobijemo odgovor dan prije večere. Prošli smo kroz veliki stres, ali hvala Bogu, zbog našeg prkosa i inata ovo smo uradili", ističe predsjednik Udruženja kuhara BiH.
Čin obaranja Guinnessovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe je dodatno promovisao bh. gastronomiju.

"Mi težimo nekim stranim kuhinjama, a imamo tako neiscrpnu bosansku kuhinju koja je vrlo prepoznatljiva i interesantna u svijetu. Naprimjer, bosanski sahan sa poklopcem, sada se u svijetu serviraju jela sa nekim zvonima gore, a to je u Sarajevu bilo prije 200-300 godina i stoga imamo veliku tradiciju. Nažalost, bh. kuhari vrlo malo pažnje posvećuju bosanskoj kuhinji, lakše nam je kopirati nečije tuđe nego svoje", iskreno će kuhar Zakir Rokša.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, 15 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.
Garancije da je čorba kvalitetno izmjerena je dala firma Rol Vaga iz Kiseljaka, čiji su stručnjaci bili zaduženi za poštovanje Guinnessovih standarda.
Bosna i Hercegovina je kulinarska destinacija, najprije zbog domaćeg potencijala, ali i jedinstvene primjese perzijske, turske, austrijske, mediteranske, te kuhinja drugih evropskih zemalja.

"Prednost bh. kuhinje je ta što se hrana pretežno kuha. Osim ćevapa, sve ostalo se kuha i termički dobro obradi i jela nisu silna. Svugdje u svijetu zna se za bh. kuhinju. Namjera ovog susreta kuhara je promocija bh. specijaliteta, te da skrenemo pažnju bh. javnosti na zdravu hranu", navodi kuhar Zaim Merdan.
Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Europi, odnosno Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

"Iako je begova čorba isključivo bosanskohercegovačko jelo, BiH je još nije zaštitila, čak ni bosanski ćevap. Na ovaj način želimo probuditi svijest javnosti, te ukazati da je važno zaštititi bh. prozvode i boriti se da nam to niko ne otima što se, u suštini, već radi. Naprimjer, Slovenija je već zaštitila ćevap kao da je njihov, mada to nema nikakve veze. Ljude u BiH, koji bi trebalo da se bave tim, to ne zanima. Da nije bilo sponzora iz privatnih organizacija, ni ovaj projekat ne bi zaživio", ističe Merdan.

Ovaj projekat je šansa da svi članovi Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini, pa i oni manje iskusni, kuhaju rame uz rame sa vodećim kuharima jugoistočne Europe. Međutim, podrška nadležnih vlasti ponovo je izostala.

"Mi smo krenuli sa ovim projektom a da nismo imali nijednu marku na računu. Jedva smo skupili da platimo članarinu u Svjetskoj kuharskoj asocijaciji koja je obavezna. Organizovali smo takmičenje na evropskom i svjetskom nivou, 15 zemalja učestvuje u šatorima prekoputa nas, imamo kongres na kojem sudjeluje 50 svjetskih kuhara. Ne mogu da shvatim da ljudi nisu prepoznali značaj ovog projekta", kaže Zaim Merdan.

Sarajevo je od 15. do 19. aprila domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Europi - Konferencije evropskih kuharskih asocijacija. Pod sponzorstvom Svjetske kuharske asocijacije (World Association of Chefs Societies) Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i Symbiosis agencija prirediće u ovoj godini glavni evropski gastronomski događaj što je prilika za promociju države i grada domaćina.

PREUZETO: http://www.slobodnaevropa.org/
AUTOR: Zvjezdan Živković

Od iskona je vaga smatrana mističnom spravom.

Prema svojoj čudesnoj astrologiji, koja djelomice vrijedi i danas, Babilonci su podijelili godinu i označili zviježđa. U tom čarobnome životinjskom nizu jedino je vaga "mrtvi" instrument, ali pokazuje koliko je u antici bila važna.

Njezin se pronalazak tijekom povijesti pripisivao svim bogovima i osobama:

Babilonci su je pripisivali Marduku, Egipćani Totu, Židovi Kainu (kao prvome biblijskom trgovcu) i Mojsiju, Grci - koji je spominju na mnogo mjestau Ilijadi - smatrali su izumiteljem vage nekoga Kironova učenika, a osim Pitagore spominje se i kralj Phidon iz Argosa (sredinom 7. st. prije Krista).

Rimljani navode kralja Servija Tulija. Od bogova su, prema nekim shvaćanjima, Hermes i Merkur donijeli vagu na zemlju.

Rimljani su personificirali Pravdu kao boginju s vagom u ruci, a u kršćanskoj religiji je sveti Mihovil "mjerač duša".

Najstarijom se pronađenom vagom smatra "pravaga" što se čuva u berlinskome muzeju vaga (plamena Magas iz indijskog Asama). To je poluga u sredini koje je zavezan konop. Takva je poluga od crvenog vapnenca nađena i u grobnici iz amratskog razdoblja starog Egipta, oko 5000. g. prije Krista.

Tu je neolitičku vagu iz prahistorijske ruševine Nagada u Egiptu iskopao Petri. U egipatskim su grobnicama nađeni i utezi od vapnenca s oznakama jedinica.

Vrlo stara vaga iz Perua iskopana je u Puertu i Lauri, a vlasništvo je muzeja Amane u Limi.

SLIKAKAZALJKA.jpg

Još od davne 1995. godine nekadašnja MIK-vaga, a današnja ROLVAGA, osigurava svojim klijentima proizvode i usluge najviše kvalitete.

Educiranjem naših djelatnika i uvođenjem novih tehnologija trudimo se osigurati Vam najbolju uslugu i savjetovati naše kupce kako bi izabrali idealne proizvode za svoje potrebe.

Mjerni uređaji iz naše ponude pokrivaju skoro sve branše u industriji, istraživanju, hobiju i edukaciji. Uz usluge servisiranja i tehničke podrške, nudimo i usluge redovnog održavanja uređaja, u garantnom roku i van njega, koristeći pri tome isključivo originalne rezervne dijelove i software, a prema uvjetima proizvođača o snadbijevanju dijelovima.

Kontaktirajte nas i uvjerite se zašto smo mi već 20 godina Vaš najbolji partner za prodaju vaga i mjeriteljstvo.

ROLVAGA Kiseljak

Svako mjerenje zahtijeva postojanje sljedećih elemenata: 
- veličine koju mjerimo
- instrumenta za mjerenje
- očitača mjerenja - mjernika.

Najstariji instument za mjerenje je čovjek. Davno prije izuma bilo kakve vage i metra, čovjek je odvagao je li nešto teško ili lagano, je li blizu ili daleko.

Danas uz pomoć novih tehnologija, ljudi više ne moraju "od oka" vagati. Tu su mjerni instumenti koji omogućavaju mnogo preciznije određivanje vrijednosti.

Smatra se da vaga nije izum samo jednog čovjeka, nego je nastala usavršavanjem već postojećih glomaznih strojeva.

Najprimitivniji oblik vage korišten je još prije 5000 godina u južnoj Aziji.

Balansne vage pojavile su se tek sredinom 19. stoljeća, a odmah su postale neizostavan dio svih farmi i neizostavan alat svih vrsta trgovaca.

U kuhinji je vaga neizostavan alat za pripremu različitih „preciznih“ jela.

Poseban značaj ima u komercijalnoj prodaji hrane, gdje se proizvod naplaćuje točno prema gramima.

Uvođenje novih tehnologija i standarda na području maloprodaje hrane potiče tržište na osmišljavanje novih rješenja za vaganje svježeg voća i povrća.

intro-1543595549.jpg

Nove tehnologije samoposluživanja otvaraju mogućnost ekonomičnijeg upravljanja svježom hranom, a kupcima nude unaprijeđeno iskustvo kupovanja. Naše trgovačke vage maksimalno ističu kvalitetu proizvoda u samoposlužnim odjelima voća i povrća te uz jednostavnost korištenja obećavaju kraće redove na blagajnama.

Postanite dio porodice zadovoljnih kupaca i obratite nam se sa povjerenjem.

BEGOVACORBA.jpg

BiH Stainless Inoks company i Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine testiraju šerpu u kojoj će se oboriti Guinnessov rekord. Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane "begove čorbe".

Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.

Obaranje rekorda bit će održano 17. aprila ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Predsjednik Udruženja Nermin Hodžić poziva kuhare i udruženja da se uključe u pripremu čorbe, a građane da svojom posjetom uveličaju događaj i uživaju u najvećoj čorbi na svijetu.

Kuhar i voditelj tima u pripremi čorbe Zaim Merdan trenutno priprema normative i količine namirnica koje će se koristiti za "begovu čorbu", a kako kaže, prvi susret sa šerpom impresionirao je kuhare.

U pripremi čorbe učestvovat će više od 100 kuhara iz svih hotela i restorana BiH i članova udruženja koji se bave tradicionalnim receptima.

U Sarajevu će tokom tri dana - 16., 17. i 18. aprila biti održane dvije zasebne manifestacije, Global Chef's Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Europska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin najpoznatijim kuharima Europe.

Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Guinness.

Vlasnik ove firme Miroslav Kapetanović kazao je FENI da posjeduju potrebne certifikate za mjerenje mase prema europskim standardima te da trenutno rade na odabiru vage za mjerenje. "Ukoliko ni jedna od naših vaga ne bude odgovarala za ovo mjerenje, mi ćemo napraviti posebnu vagu za ovu prigodu", poručio je Kapetanović.

Smršali ste i šta sada? Čini vam se kao da vaga svakog dana pokazuje koji dekagram više? Ne kaže se uzalud da je često težinu lakše skinuti, nego je održati na zdravom i željenom nivou. Smršali ste i šta sada? Čini vam se kao da vaga svakog dana pokazuje koji dekagram više? Ne kaže se uzalud da je često težinu lakše skinuti, nego je održati na zdravom i željenom nivou.

 

"Begova čorba", koju su 50 kuhara i volontera pravili od ranih jutarnjih sati je teška više od 4.120 kg, a dosadašnji rekord je bio 4.026.

BEGOVA4.jpg

Garancije da je čorba kvalitetno izmjerena je dala firma Rol Vaga iz Kiseljaka, čiji su stručnjaci bili zaduženi za poštivanje standarda koje traži Guinness.

Građani su imali priliku obradovati svoje nepce "begovom čorbom", jer je napravljeno oko 15.000 porcija. Ostatak čorbe je doniran narodnim kuhinjama.
Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan.

"Begova čorba" se kuhala u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Razlog što su izabrali "begovu čorbu" je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje.

 
Miroslav Kapetanović: Radnik mora biti cijenjen, plaćen i imati vrijeme za sebe

Miroslav Kapetanović je jedan prilično neobičan poduzetnik. Uvijek veseo, nasmijan a kad ga vidite u...

20 godina u službi Vašeg povjerenja

Još od davne 1995. godine nekadašnja MIK-vaga, a današnja ROLVAGA, osigurava svojim klijentima...

ZAŠTO ODABRATI NAŠE TRGOVAČKE VAGE?

Uvođenje novih tehnologija i standarda na području maloprodaje hrane potiče tržište na...